Μπορείτε να κατεβάσετε τους κανονισμούς σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Η πιλόττα παίζεται με 4 άτομα (δύο ζευγάρια) που κάθονται εναλλάξ και χρησιμοποιεί τα 32 “μεγάλα” φύλλα της τράπουλας (Α Κ Q J 10 9 8 7). Τα φύλλα μοιράζονται όλα (με τον συνδυασμό 3-2-3 και όχι ένα-ένα) και κάθε παίκτης παίρνει 8 φύλλα. Από τη στιγμή που τα φύλλα έχουν μοιραστεί ξεκινάει η διαδικασία του πονταρίσματος όπου και αποφασίζεται ποιο χρώμα (μπαστούνια ♠, σπαθιά ♣, κούπες ♥, καρά ♦) θα αποτελεί τα κόζια (ατού). Ακολουθεί η διαδικασία της εκτέλεσης και της καταμέτρησης των πόντων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ο παίκτης που κάθεται δεξιά του παίκτη που μοίρασε παίζει πρώτος ένα φύλλο του στη μέση του τραπεζιού. Οι υπόλοιποι (τρεις) παίκτες αριστερόστροφα καλούνται να ακολουθήσουν, δηλαδή να παίξουν ένα φύλλο ίδιου χρώματος. Ο παίκτης που έπαιξε το ισχυρότερο φύλλο είναι αυτός που κερδίζει τη μπάζα, δηλαδή παίρνει τα τέσσερα φύλλα και τα τοποθετεί ανάποδα μπροστά του ως κερδισμένα για την ομάδα του. Επίσης επιλέγει από τα υπόλοιπα φύλλα του χεριού του το πρώτο φύλλο της επόμενης μπάζας.

 • Αν κάποιος παίκτης δεν έχει φύλλο ίδιου χρώματος με αυτό που ξεκίνησε η μπάζα, είναι υποχρεωμένος αν έχει ατού (κόζι) να το παίξει, δηλαδή να τσακίσει (κόψει),κερδίζοντας την μπάζα. Τα κόζια είναι ισχυρότερα από τα φύλλα των άλλων χρωμάτων.
 • Αν ο παίκτης υποχρεούται να παίξει κόζι σε μπάζα που ήδη έχει παιχτεί κόζι, είναι υποχρεωμένος να ανέβει, δηλαδή να παίξει ένα κόζι που θα είναι ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα κόζια που έχουν παιχτεί στη συγκεκριμένη μπάζα. Αν δεν έχει ισχυρότερο κόζι, παίζει όποιο κόζι θέλει από αυτά που έχει.
 • Αν ένας παίκτης δεν έχει ούτε το χρώμα που ξεκίνησε, ούτε κόζι, παίζει ένα οποιοδήποτε άλλο φύλλο χάνοντας τη δυνατότητα να πάρει τη μπάζα.

ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΦΥΛΛΩΝ

Στη διαδικασία του πονταρίσματος αποφασίζεται το χρώμα των κοζιών (ατού). Οποιοδήποτε κόζι είναι ανώτερο από οποιοδήποτε φύλλο άλλου χρώματος. Στα κόζια η ιεραρχία, αλλά και οι πόντοι που αντιστοιχούν στα φύλλα, έχουν ως εξής:

 • J (20 πόντοι, ανώτερο φύλλο στο παιχνίδι),
 • 9 (14 πόντοι),
 • A (11 πόντοι),
 • 10 (10 πόντοι),
 • K (4 πόντοι),
 • Q (3 πόντοι),
 • 8 (0 πόντοι),
 • 7 (0 πόντοι).

Στα χρώματα που δεν θα είναι κόζια:

 • A (11 πόντοι),
 • 10 (10 πόντοι),
 • K (4 πόντοι),
 • Q (3 πόντοι),
 • J (2 πόντοι),
 • 9 (0 πόντοι),
 • 8 (0 πόντοι),
 • 7 (0 πόντοι).

Προσέξτε πως τα Α,10,Κ,Q,8,7 αξίζουν τους ίδιους πόντους και στα κόζια και στα υπόλοιπα χρώματα. Οποιοδήποτε κόζι όμως είναι ισχυρότερο φύλλο από οποιοδήποτε φύλλο άλλου χρώματος. Τα φύλλα 9,8,7 εκτός ατού, λέγονται και λιμά.

ΠΟΝΤΟΙ

Σε κάθε παιχνίδι το σύνολο των πόντων είναι 162 (152 οι πόντοι των φύλλων και 10 πόντοι μπόνους για όποια ομάδα πάρει <<το πίσω>>, την όγδοη και τελευταία μπάζα κάθε γύρου). Στους πόντους αυτούς, προστίθενται οι δηλώσεις, δηλαδή κάποιοι έξτρα πόντοι από συνδυασμούς φύλλων μετά το μοίρασμα ή η πιλόττα (εάν υπάρχει), οπότε το σύνολο των πόντων είναι 162 συν τις δηλώσεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δηλώσεις λέμε τους συνδυασμούς φύλλων που μπορεί να δημιουργήσει ο παίκτης με τα 8 φύλλα που του μοιράστηκαν. Συγκεκριμένα, τις τρίτες, τις τετάρτες, τις πέμπτες (τρία, τέσσερα ή πέντε συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος στην σειρά A,K,Q,J,10,9,8,7), το καρέ (τέσσερις βαλέδες ή εννιάρια ή άσσοι ή δεκάρια ή ρηγάδες ή ντάμες) και πιλόττα (μαζί ρήγας και ντάμα στα κόζια). Οι τρίτες δίνουν 20 πόντους, οι τετάρτες 50 (πενήντα), οι πέμπτες 100 (εκατό). Οι πόντοι που δίνουν τα καρέ εξαρτώνται από το φύλλο. Καρέ με βαλέδες (J) δίνει 200 πόντους (διακόσια), καρέ με εννιάρια 150 (εκατόν πενήντα), καρέ με άσους, ρηγάδες (Κ), ντάμες (Q) και δεκάρια, δίνουν 100 (εκατό). Καρέ του 8 και του 7 δεν δίνει πόντους.

Σε κάθε διανομή (μοίρασμα), αμέσως μετά το ποντάρισμα, οι δύο ομάδες αρχικά συγκρίνουν προφορικά τις δηλώσεις τους, χωρίς να τις δείξουν (εκτός της πιλόττας που δηλώνεται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού). Η σειρά ισχύος των συνδυασμών στις δηλώσεις είναι:

Δηλώσεις Πόντοι
Τέσσερις βαλέδες 200
Τέσσερα εννιάρια 150
Τέσσερις άσσοι 100
Τέσσερα δεκάρια 100
Τέσσερις ρηγάδες 100
Τέσσερις ντάμες 100
Μία πέμπτη 100
Μία τετάρτη 50
Μία τρίτη 20
 • Αν παίκτες και των δύο ζευγαριών έχουν δηλώσεις, μετράνε μόνο οι δηλώσεις του ζεύγους του παίκτη με τον ισχυρότερο συνδυασμό.
 • Στην περίπτωση που ο καλύτερος συνδυασμός δύο αντιπάλων είναι ίδιας κατηγορίας (π.χ. έχουν από μια Τετάρτη), υπερισχύει ο συνδυασμός με τα ισχυρότερα φύλλα. Πχ η J♥,10♥,9♥,8♥ («Τετάρτη στο βαλέ») είναι κατώτερη από την A♦,K♦,Q♦,J♦ («Τετάρτη στον άσο»).
 • Στην περίπτωση που οι τρίτες/τετάρτες/πέμπτες καταλήγουν στο ίδιο φύλλο, μετράει αυτή που είναι στα κόζια.
 • Αν καμία από τις δύο δεν είναι στα κόζια, οι τετάρτες στέκουν και δεν μετρά καμία.
  (Σε αυτήν την περίπτωση οι παίκτες με τον ίδιο συνδυασμό δείχνουν την δήλωση ο ένας στον άλλο)

Παράδειγμα 1: Οι δύο παίκτες της ομάδας Α έχουν δύο τρίτες (9,8,7 μπαστούνι & K,Q,J σπαθί) οι οποίες είναι και οι δύο μικρότερες από τη μια τρίτη που έχουν οι παίκτες της ομάδας Β (A,K,Q κούπα). Μετράει μόνο η τρίτη της ομάδας Β.

Παράδειγμα 2: Οι δύο παίκτες της ομάδας Α έχουν τρίτη και τετάρτη (πενήντα) (9,8,7 μπαστούνι & K,Q,J,10 σπαθί) και οι παίκτες της ομάδας Β μια τρίτη (A,K,Q κούπα). Μετράνε μόνο οι δηλώσεις της ομάδας Α.

ΠΙΛΟΤΤΑ

Ένα διαφορετικό είδος δήλωσης, είναι η πιλότα. Όταν ένας παίκτης έχει ρήγα (Κ) και ντάμα (Q) στα κόζια, τότε την στιγμή που παίζει το πρώτο από τα δύο αυτά φύλλα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης φωνάζει «πιλόττα» και η ομάδα του παίρνει 20 πόντους. Οι πόντοι αυτοί δε χάνονται (δεν επηρεάζονται δηλαδή) από την δήλωση που μπορεί να έχει η αντίπαλη ομάδα.

Εαν η πιλόττα είναι στο ζευγάρι που έβαλε τα ατού, μετρά σαν δήλωση 20 πόντων.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΝΤΩΝ

Στο τέλος του γύρου της εκτέλεσης κάθε ομάδα μετρά τους πόντους των φύλλων της +10 πόντους για <<το πίσω>> (όγδοη μπάζα). Το άθροισμα πρέπει να είναι 162. Οι πόντοι κάθε ομάδας στρογγυλοποιούνται όταν καταλήγουν σε 1-6 στην κατώτερη δεκάδα ενώ όταν καταλήγουν σε 7-9 στην ανώτερη δεκάδα.

Σε περίπτωση που οι πόντοι και των 2 ζευγαριών καταλήγουν σε 6 ο επιπλέον πόντος δίνεται στην ομάδα που δήλωσε τα ατού. Πάντα με την προυπόθεση ότι μάζεψε τους πόντους που δήλωσε κατά το ποντάρισμα.

Συνήθως ένας από τους τέσσερις παίκτες αναλαμβάνει την ευθύνη να καταγράφει τους πόντους. Παραδοσιακά αυτό γίνεται σε χαρτί. Για το σκοπό αυτό, θα υπάρχει ειδικό χαρτί(φόρμα) για το γράψιμο τον πόντων το οποίο θα δίνεται στους παίκτες από τον ιδιοκτήτη ή υπεύθυνο του χώρου και θα πρέπει να υπογράφεται και από τους 4 παίκτες και τον εκάστοτε υπεύθυνο στο τέλος του παιχνιδιού.

ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

Το ποντάρισμα είναι η πρώτη φάση του παιχνιδιού μετά το μοίρασμα. Κάθε παίκτης με τη σειρά του (με πρώτο αυτόν που κάθεται στα αριστερά αυτού που μοίρασε) έχει δικαίωμα:

 1. Nα ποντάρει, δηλαδή να προβλέψει τους πόντους που θα πάρει η ομάδα του αν κόζια γίνουν τα φύλλα κάποιου συγκεκριμένου χρώματος. Αυτό το κάνει δηλώνοντας τους πόντους που προβλέπει να πάρει κατ’ ελάχιστο, καθώς και το χρώμα των ατού που προτείνει. Το ποντάρισμα θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιο του 10 με ελάχιστο τους 80 πόντους.
 2. Nα ανεβάσει το ποντάρισμα δηλώνοντας μεγαλύτερο ποντάρισμα (σε πόντους) από το προηγούμενο. Δηλώνει πόντους (πολλαπλάσιο του 10) και χρώμα.
 3. Nα πάει πάσο

π.χ. Ποντάρισμα «90 τα καρά» σημαίνει πως αγοράζει καρά στους 90 πόντους. Δηλαδή στοιχηματίζει πως η ομάδα του θα βγάλει ποντάρισμα , δηλαδή θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 90 πόντους εάν εκτελέσει με κόζια τα καρά. Ο επόμενος παίκτης, ο Γ μπορεί να αυξήσει το ποντάρισμα (π.χ «100 οι κούπες»), ή να πάει πάσο. Το πάσο δεν είναι δεσμευτικό, δηλαδή στον επόμενο γύρο (αν υπάρξει) μπορεί ο παίκτης να ανεβάσει το ποντάρισμα.

Αν ακουστούν τρία συνεχόμενα πάσο όμως, το ποντάρισμα κατοχυρώνεται στον τελευταίο πλειοδότη.

Το ζευγάρι που παίρνει το ποντάρισμα (πλειοδοτεί) πρέπει να μαζέψει τουλάχιστον τους πόντους του τελευταίου του πονταρίσματος με κόζια στο χρώμα του τελευταίου του πονταρίσματος (έχοντας προσθέσει και τις δηλώσεις τους ή και πιθανή δήλωση πιλόττας)

Ένα ζευγάρι έχει δικαίωμα να κλείσει το ποντάρισμα του αντίπαλου ζευγαριού, και το ζευγάρι που έβαλε το παιχνίδι τηρεί το δικαίωμα να ανοίξει το παιχνίδι εφόσον είναι κλειστό.

Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τους δηλωθέντες πόντους, τότε το ποντάρισμα μπαίνει μέσα, δηλαδή η ομάδα του δεν παίρνει πόντους και οι αντίπαλοι παίρνουν όλους τους πόντους.

Το ποντάρισμα ολοκληρώνεται όταν ακουστούν τρία συνεχόμενα πάσο.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ (Μίλημα)

Το κάθε ζευγάρι έχει το δικαίωμα να επιλέξει στην αρχή του παιχνιδιού τον τρόπο με τον οποίο θα πλειοδοτεί. Τα ζευγάρια είναι υπόχρεα να τηρούν τον τρόπο που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν για ανοίγματα καθ’όλη την διάρκεια του αγώνα.

Τρόποι μιλήματος:

 1. Μονός αριθμός πονταρίσματος + φυλή (π.χ. 8 το καρό, 9 η πίκκα 12 το σπαθί).
 2. Αριθμός πονταρίσματος σε δεκάδες + φυλή (π.χ. 80 το καρό, 90 η πίκκα, 120 το σπαθί)

Σημαντική Σημείωση: Νοήματα με οποιοδήποτε τρόπο που μπορούν να φανερώσουν φύλλα π.χ κλείσιμο ματιού, χαιδεμα μύτης, νόημα με τα χέρια καθώς και μιλήματα τύπου τα καρά μας, πόντο στις πίκκες μας,πόντο κ.ο.κ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.

Όλα τα ζευγάρια, παρακαλούνται όπως συμμορφώνονται με τους τρόπους μιλήματος. Τυχόν μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό ή ακόμη και αποκλεισμό του ζευγαριού από το τουρνουά.

*Αν ένα ζευγάρι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού υποψιαστεί ότι οι αντίπαλοι μπορεί να παρεμβαίνουν τους κανόνες μιλήματος έχει το δικαίωμα να ζητήσει διαιτητή-παρατηρητή. *Παρατηρητής θεωρείται ο υπεύθυνος του χώρου εστίασης.

*Ο παρατηρητής (αν το θεωρήσει απαραίτητο) διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει ζευγάρι που παρεμβαίνει κατ’ εξακολούθηση τους κανόνες του παιχνιδιού.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 1. Σε περίπτωση που οι αγοραστές (το ζευγάρι που έβαλε το παιχνίδι) βγάλουν το ποντάρισμα
  1. Οι αγοραστές παίρνουν:
   • τους πόντους που δήλωσαν κατά το ποντάρισμα
   • τους πόντους που έβγαλαν κατά την εκτέλεση
   • τις δηλώσεις τους
  2. Οι αντίπαλοι παίρνουν τους πόντους που έβγαλαν κατά την εκτέλεση και τις δηλώσεις τους.
 2. Σε περίπτωση που οι αγοραστές δεν βγάλουν το ποντάρισμα (πάει μέσα)
  1. Οι αγοραστές δεν παίρνουν κανένα πόντο.
  2. Οι αντίπαλοι παίρνουν τους πόντους που δηλώθηκαν κατά το ποντάρισμα, όλους τους πόντους της εκτέλεσης (160) και όλες τις δηλώσεις που πιθανόν έγιναν στο παιχνίδι.
 3. Στην περίπτωση που μια ομάδα πάρει όλες τις (8) μπάζες, το παιχνίδι λέγεται πως πήγε καπό και οι νικητές παίρνουν 250 αντί των 160 πόντων (συν το ποντάρισμα και τις δηλώσεις). Στην σπάνια περίπτωση που η ομάδα που πήρε όλες τις μπάζες ήταν η αμυνόμενη και όχι οι αγοραστές, το παιχνίδι λέμε ότι πήγε ανάποδο καπό.
 4. Σε περίπτωση κλειστού παιχνιδιού, οι πόντοι πονταρίσματος διπλασιάζονται και προστίθενται στους πόντους του παιχνιδιού συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εάν υπάρχουν και ακολούθως κατοχυρώνονται στην ομάδα που τους δικαιούται.
 5. Σε περίπτωση ανοικτού παιχνιδιού, οι πόντοι πονταρίσματος τετραπλασιάζονται και προστίθενται στους πόντους του παιχνιδιού συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων εάν υπάρχουν και ακολούθως κατοχυρώνονται στην ομάδα που τους δικαιούται.
 6. Στην περίπτωση που το παιχνίδι πήγε ανάποδο καπό, η ομάδα που κέρδισε το συγκεκριμένο παιχνίδι παίρνει 1 νίκη με σκορ 301-0.

Όποια ομάδα ξεπεράσει τους 301 πόντους παίρνει μια νίκη. Το παιχνίδι τελειώνει όταν μια ομάδα φτάσει στις 2 νίκες.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

 • Οι μπάζες πρέπει να παίζονται όλες (και οι 8) υποχρεωτικά. Συστήνεται οι παίκτες να μην κατεβάζουν τα φύλλα τους ανεξαρτήτως αν οι μπάζες είναι δικές τους ή όχι, ή αν το παιχνίδι έχει χαθεί ή όχι για αποφυγή παρεξηγήσεων. Σε περίπτωση που ένας παίκτης κατεβάσει τα φύλλα ενώ το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ή δεν κάνει όλες τις μπάζες, τότε το παιχνίδι θεωρείται ότι έχει χαθεί και παίρνει όλους τους πόντους του συγκεκριμένου παιχνιδιού το αντίπαλο ζευγάρι.
 • Απαγορεύονται οι ομιλίες κατά την διάρκεια του πονταρίσματος και όταν παίζονται οι μπάζες.
 • Το τραπέζι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να είναι καθαρό από οτιδήποτε άλλο εκτός από την τράπουλα και την φόρμα αγώνα που θα δίνεται από τον υπεύθυνο του χώρου εστίασης.